Tema Gryter

Smaksrik langtidskoking

Alle elsker en god gryterett. Legg i gode råvarer, smak til med kjærlighet og en god fond, legg lokk over og la den ta vare på seg selv. Så hylle gryteretten, samle dine kjære, løft av lokket og ha et smakfullt måltid.

Kokkeskolen

Bli bedre på matlaging

Grytetips

Legg lokket på i ovnen

Har du en solid jerngryte med tett lokk, kan du bruke ovnen like gjerne som komfyren når du skal langtidskoke mat.

Recept

Kycklinggryta med grov senap, vit balsamvinäger och dragon

Den lille gryteskolen

fem enkle steg

Det beste med høsten er at du endelig kan tenne lys, være inne med god samvittighet og lage smaksrike gryter igjen. Bare følg disse enkle tipsene, så kan du legge deg i badekaret, eller lese en god bok, mens maten lager seg selv.

1. Riktig kjøtt

Når du skal lage en gryte er kvaliteten på kjøttet det mest avgjørende. Ett tips er å hoppe over det ferdigkuttede grytekjøttet. Kjøp i stedet et stort, fint kjøttstykke med mye ispedd fett, og kutt terninger selv. Et stykke fint marmorert høyrygg er veldig bra.

2. Hot, hot, hot!

Pass på at kjøttet ikke kommer direkte fra kjøleskapet, men er romtemperert. Brun deretter bitene i en skikkelig varm panne i olje, og når kjøttet har brunet, tilsetter du litt smør for smakens skyld. Ikke legg for mye kjøtt i pannen på en gang, og la kjøttet ligge en stund i pannen til det er pent brunet uten å røre. Hvis du rører dette rundt for mye, begynner det å koke, og kjøttet vil bli seigt.

3. La det koke og skumme

Når kjøttet er skikkelig brunet, er det på tide å tilsette væsken i gryten, kok opp og skum den av. Å skumme gir en klar og fin kjøttkraft å jobbe videre med. Vent med å tilsette krydder, grønnsaker og andre smaksettere til etter at du har skummet. 

Når det gjelder krydder, er det noen gitte klassikere (laurbærblad, hvit pepper, timian, allehånde, etc.). Vil du ikke ha krydderet med når du serverer, er et tips å la det koke sammen med gryten i en tesil. Når rett smak oppnås fra krydderet er det lett å plukke opp.

4. Koble av og gjør noe annet

Når gryten småputrer klarer den seg selv. Gryten skal småputre, ikke fosskoke. Nå og da kan du legge fra deg kryssordet, støvsugeren eller kaffekoppen og ta en tur forbi komfyren, ta opp en kjøttbit og prøvesmake. Når kjøttet nesten faller fra hverandre, er det på tide å smake til herligheten.

5. Den siste lille touchen

La smaken løftes til enda større høyder ved å smake til med salt, pepper og en virkelig god fond på slutten. Det vil hente ut hver eneste lille smak som skjuler seg i gryten. Hvis du ønsker, kan du også jevne gryten med vann og hvetemel eller maizenna. Så er det bare å servere og nyte. Husk at gryten ofte blir enda bedre dagen etter!

Låtlista

Perfekta låtar till långkoket!

Grytkryddor

Bouquet Garni

En kryddbukett som skapar smakexplosion. Kolla in receptet.

Recept

Moules marinières

Recept

Fläskfilé med äpple & grov senap

Grytor

Här har vi samlat våra favoritrecept
på mustiga grytor

Recept

Lammgryta med vårlök och färska örter

Tema grill

Grille, grille, grille

Tema Påske

Påskemat