Kokkeskolen

Fantastiske Japan!

Vi skandinaver har vært raske til å omfavne det japanske kjøkken i takt med at de eksotiske smaker av sáké, tofu og wasabi har gjort entré i det kalde nord. Og ingenting er så sterk, frisk og spennende som japansk matlaging, eller så godt planlagt og presis. Dette betyr at det er klare regler som kan læres, noe som også passer oss i nord. Faktisk er det mange flere likheter mellom skandinavisk og japansk mat enn du kanskje tror, ​​tradisjonen med røyking av fisk og kjøtt, for eksempel. Kan du det grunnleggende, er det lett å eksperimentere deg frem til nye smaksopplevelser og invitere familie og venner på både kalde og varme japanske retter med din egen touch! 

Akkurat som vi gjerne gjør, lager japanerne mat basert på grønnsaker og velger råvarer som er best for sesongen. Ryggraden i måltidet er ris av japansk, rund kornet type. Det bør være tilberedt med kjærlighet, gjerne i en riskoker og alltid uten salt. I tillegg til dette er de smaker som vi har lært å assosiere med japansk mat; søtt, salt, surt og noen ganger bitter, helst i balanse med hverandre i alle rettene, store som små. Og sist men ikke minst, umami eller femte smak, som det kalles. Umami er det japanske ordet for "følelsen av lengsel etter mer", og kan beskrives som en deilig, rik smak som du finner i for eksempel tørkede tomater og lagret ost.

Drikkevarer og servering

Til maten drikkes helst en tørr lettøl, grønn te eller bare vann. Ønsker du å finne en vin som passer til er hvit bedre enn rød til de salte og litt søte smakene, eller hvorfor ikke prøve en Sáké? Ved servering er fargeestetikken viktig i japansk matlaging og symmetri - eller snarere asymmetri. For japanere serverer gjerne kantete biter av mat på runde fat og vice versa, og oppdekkingen er stilig, men ikke ekstravagant.

 

Søtt

Sukker, i for eksempel sushi-su (sukkerlake) som anvendes for å smaksette sushiris

Salt

Salt, soya og misopasta

Syrlig

Riseddik, sitrusfrukter som sitron, appelsin og grapefrukt

Bitter

Reddiker, sitronskall

Rikt

Umami; tørket mat, soyasaus

Bong Touch of Taste

Våre fonder